Olet täällä

KAUPUNGIN KAUNEIMMALLE PAIKALLE, RAKKAUDELLA RAKENNETTU

Tähtitornin Flygel sijaitsee Helsingin Ullanlinnassa kauniin ja suojaisan Tähtitorninmäen puiston reunalla, vain lyhyen kävelymatkan päässä meren rannasta. Puiston itä- ja etelärinteen päältä piirtyy näkymä merelle. Alkujaan mäkeä käytettiinkin tähystämiseen ja mereltä tulevista vihollisesta varoittavien merkkitulien polttamiseen. Puistossa, mäen korkeimmalla kohdalla, kohoaa vuonna 1834 valmistunut arkkitehti Engelin suunnittelema Helsingin observatorio. Observatorion valmistuttua mäestä alettiin käyttää nimitystä Observatorieberget ja vuonna 1928 viralliseksi suomenkieliseksi nimeksi muutettiin Tähtitorninvuori. Nimi on edelleen voimassa, mutta puhekielessä nimeksi on vakiintunut Tähtitorninmäki.

Tähtitornin Flygel on rakennettu vuonna 1916 osaksi isompaa asuintalokokonaisuutta. Rakennuttajana toimi laivanvarustaja, kauppaneuvos Lars Karl Krogius ja suunnittelijoina olivat tunnetut arkkitehdit Armas Lindgren ja Bertel Liljeqvist. Taloon kytkeytyvä pihasiipi on rakennettu jo 1800-luvun alkupuolella ja siinä toimi Helsingin merikoulu vuosina 1825-1918.

Tähtitornin Flygelin erityispiirre on, että se tehtiin alunperin tennishalliksi. Kauppaneuvos Krogius tunnettiin yleisesti innokkaana urheilumiehenä ja itsekin taitavana tenniksen pelaajana. Mutta ennen kaikkea Krogius rakennutti tennishallin lahjaksi nuorelle vaimolleen Sigrid Liljeqvistille.

Vuonna 1963 tennishallirakennus muutettiin Yleisradion tv-studiotiloiksi. Muun muassa maineikkaita Komisario Palmu –elokuvia kuvattiin näissä tiloissa.